Stikstof emissie bij de bouw en het gebruik van woningen
Stikstof depositie en woningen
In Nederland staan 7,8 miljoen woningen. Het streven is om daar per jaar 75.000 woningen aan toe te voegen. Naast nieuwbouw in uitbreidingsgebieden vinden er transformaties plaats van bijvoorbeeld kantoorgebouwen naar woningen en er worden ook woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. De bouw en het gebruik van woningen veroorzaakt stikstof emissies. De stikstof emissie tijdens het gebruik wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het verbranden van aardgas voor het verwarmen. Ook het rijden met een auto van en naar de woning veroorzaakt stikstofemissies. Daarnaast zijn er niet direct aan het gebruik gekoppelde stikstof emissies. Tijdens de bouw en het uitvoeren van (groot) onderhoud bijvoorbeeld.
Woningcorporaties en verduurzamen van woningen
Veel grote woningeigenaren zoals woningcorporaties zijn bezig met het verduurzamen van woningen. Door het verbeteren van de isolatie van woningen en het toepassen van nieuwe energietechnieken zoals zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen wordt er minder aardgas gebruikt. Het bijkomend effect is dat de stikstof emissie ook afneemt. Deze afname van stikstof emissie is met name interessant omdat dit nieuwe woningbouwprojecten mogelijk maakt. Als gevolg van de landelijke regelgeving is er technische gezien een stikstof emissieplafond welke gevormd wordt door de emissies in het jaar 2000. Het jaar 2000 (of 1994 of 2004) wordt ook wel de referentiedatum genoemd.
Vaststellen stikstof emissie woningen
Het berekenen van de stikstof emissies van bestaande woningen ten tijde van de referentiedatum is niet eenvoudig. Allereerst zijn er veel gegevens nodig. Wat is het gasverbruik geweest rondom de referentiedatum, Zijn hier nog gegevens van of kunnen deze gereconstrueerd worden aan de hand van huidige verbruiksgegevens en graaddagen. Welke stookvoorziening was aanwezig en wat waren de bijbehorende emissiecijfers van stikstof oxiden. Hoeveel parkeergelegenheid is er bij de woning aanwezig, hoeveel mensen woonden er, over hoeveel voertuigen beschikt de woondoelgroep van het type woning en hoeveel kilometers werden er met deze voertuigen afgelegd. Wat zijn de kenmerken van het gebouw en hoe hoog ten opzichte van het maaiveld vond de emissie plaats, wat was de warmte inhoud van de rookgassen etc. Alvorens er een berekening gemaakt kan worden moet er eerst heel veel data geordend en uitgewerkt worden. Het resultaat wordt uiteindelijk gebruikt als invoer van het Aerius model.
Stikstof ruimte voor bouwprojecten
Het vaststellen van de stikstof emissie van woningbouw met een bouwjaar voor 2000 (en in sommige gevallen 2004) is belangrijk. Deze emissie kan gebruikt worden voor een ander project. Indien de stikstof emissie van nieuwbouw een stikstof depositie van meer dan 0,00 mol/ha per jaar veroorzaakt is het nodig of om dit ecologisch weg te schrijven of indien dit niet kan gebruik te maken van intern en extern salderen. De stikstof afname van verduurzamingprojecten kan ingezet worden om een nieuwbouwproject mogelijk te maken.
Wij helpen woningcorporaties en ontwikkelaars met het invullen van de stikstof uitdagingen rondom woningbouwprojecten.